Oamenii de știință au descoperit că liliecii care locuiau în Cambodgia în 2010 purtau un agent patogen „aproape identic” cu virusul COVID-19

Oamenii de știință au descoperit că liliecii care locuiau în Cambodgia în 2010 purtau un agent patogen „aproape identic” cu virusul COVID-19
Publicat: 29/01/2021, 00:18
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Liliecii care locuiau într-o peșteră cambodgiană în 2010 purtau un agent patogen „aproape identic” cu virusul care provoacă COVID-19, au descoperit oamenii de știință.

Liliecii care locuiau într-o peșteră cambodgiană în 2010 purtau  viruși „aproape identici” cu cel care provoacă COVID-19 

Probele pe care oamenii de știință le-au testat au fost depozitate într-un congelator la Institutul Pasteur din Phnom Penh, Cambodgia, din decembrie 2010, în urma unui studiu realizat de Muzeul de Istorie Naturală din Paris și mandatat de UNESCO.

Prin secvențierea eșantioanelor de la 430 de lilieci adunați cu mai bine de un deceniu în urmă, au descoperit viruși „aproape identici” cu cel care provoacă COVID-19 la doi lilieci Rhinolophus shameli, de altfel cunoscuți ca lilieci de potcoavă ai lui Shemal, care se găsesc în Cambodgia, Laos, Myanmar , Thailanda și Vietnam.

Într-un raport publicat săptămâna aceasta, care nu a fost încă evaluat de către colegi, grupul a declarat că liliecii au împărtășit 92,6% din aceeași identitate cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Liliecii locuiseră într-o peșteră din provincia Steung Treng din nord-estul Cambodgiei, care se învecinează cu Laos.

Cercetătorii și-au marcat descoperirea în noiembrie, dar nu au secvențiat încă genomul pentru a vedea cât de apropiată era cu de virusul care provoacă COVID-19.

În această săptămână, aceștia au declarat că descoperirile lor ar putea fi cruciale pentru a descoperi de unde provine virusul, în timp ce supravegherea ulterioară a liliecilor și a altor animale sălbatice din regiune ar putea însemna că lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie.

Mai multe secțiuni ale genomului liliecilor „sunt genetic mai apropiate de SARS-CoV-2 decât oricare alt virus descoperit până în prezent”, au scris cercetătorii.

Anul trecut, oamenii de știință din Yunnan, China, au descoperit viruși într-un eșantion de lilieci cu potcoavă din 2013 și un altul din 2019, care aveau legătură cu 96,2%.

Doi viruși strâns legați de SARS-CoV-2 au fost, de asemenea, găsiți în februarie anul trecut în pangolinii Sunda din Malaezia care au fost introduși în  în sudul Chinei.

Asia de Sud-Est, și nu doar China, „poate reprezenta un domeniu cheie de luat în considerare în căutarea continuă a originilor SARS-CoV-2

Oamenii de știință ai Institutului Pasteur, finanțați de guvernele SUA și Franța, au declarat că descoperirea lor „indică faptul că virusurile legate de SARS-CoV-2 au o distribuție geografică mult mai largă decât s-a înțeles anterior și probabil circulă prin mai multe specii de Rhinolophus”.

Anchetatorii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se află în prezent la Wuhan, China, pentru a determina exact unde și cum a început pandemia după ce virusul a apărut acolo la sfârșitul anului 2019.

Oamenii de știință ai Institutului Pasteur au spus că Asia de Sud-Est, și nu doar China, „poate reprezenta un domeniu cheie de luat în considerare în căutarea continuă a originilor SARS-CoV-2 și, cu siguranță, în eforturile mai largi de supraveghere a coronavirusului”.

Aceștia au adăugat că regiunea găzduiește o mare diversitate de animale sălbatice și că există „comerț extins și contactul uman cu gazdele sălbatice ale coronavirusurilor asemănătoare SARS”.

De asemenea, regiunea suferă „schimbări dramatice de utilizare a terenului … care poate crește contactele dintre lilieci și oameni”.

„Supravegherea continuă a liliecilor și a altor animale sălbatice cheie din Asia de Sud-Est este deci crucială, nu numai pentru a găsi rezervorul SARS-CoV-2, ci și pentru a fi mai bine pregătiți pentru următoarea pandemie”, au concluzionat aceștia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Cutremur de peste 8,5 GRADE în România. Prof. Mărmureanu a făcut anunțul
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
A fost prins unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de persoane din Europa
×